Objavljeno eSavjetovanje: Ključni elementi poziva “Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici osobama s invaliditetom kao podrška procesu deinstitucionalizacije”

Program: Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.

Prioritet 6. Jačanje zdravstvenog sustava, promicanje socijalnog uključivanja, obrazovanja i cjeloživotnog učenja

Specifični cilj RSO4.3 Promicanje socioekonomske uključenosti marginaliziranih zajednica, kućanstava s niskim dohotkom i skupina u nepovoljnom položaju, uključujući osobe s posebnim potrebama, putem integriranih djelovanja koja obuhvaćaju stanovanje i socijalne usluge.

Predmet Poziva: Gradnja i/ili uređenje i/ili rekonstrukcija i/ili opremanje socijalne infrastrukture u svrhu osiguravanja socijalne uključenosti i života u zajednici za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom te članove njihovih obitelji/udomiteljskih obitelji uz stručnu potporu kroz uslugu organiziranog stanovanja.

Proces deinstitucionalizacije i transformacije socijalnih ustanova provest će se sukladno Operativnom planu deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije i transformacije pružatelja socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj od 2022. do 2027. godine u kojem je naglasak stavljen na ustanove kojima je osnivač Republika Hrvatska s ciljem smanjenja broja korisnika usluga smještaja, povećanja broja korisnika uključenih u proces deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije.

Modalitet: Poziv se provodi kao ograničeni postupak u modalitetu trajnog poziva.

Financijska alokacija i iznos bespovratnih sredstva

Ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava: 48.352.941,00

Najviši iznos bespovratnih sredstava po projektu: 4.500.000,00

Najniži iznos bespovratnih sredstava po projektu: 500.000,00

Intenzitet potpore: 85%

Prihvatljivi troškovi:

Prihvatljivi Prijavitelji

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog Poziva su ustanove kojima je osnivač RH koje pružaju usluge djeci s teškoćama u razvoju i/ili osobama s invaliditetom sukladno Operativnom planu deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije i transformacije pružatelja socijalnih usluga u RH od 2022. do 2027.

Broj projektnih prijedloga po prijavitelju: Prijavitelj u okviru ovog Poziva smije podnijeti jedan projektni prijedlog

Prihvatljivi partneri

Prihvatljivost aktivnosti