Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća

Bespovratna sredstva za novoosnovana poduzeća financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (NPOO-a), a očekiveni rok raspisa natječaja: 31.03.2022. 

Predmet poziva:

Ovim Pozivom će se poticati inovativnost novoosnovanih MSP-ova u visokotehnološkim sektorima u predkomercijalnoj fazi, za uvođenje inovacija koje rezultiraju proizvodom/uslugom koja je novost na tržištu.

Prihvatljivi prijavitelji:

Prijavitelj mora biti pravna ili fizička osoba u kategoriji MSP poduzetnika, a koji je osnovan najviše 5 godina prije dana predaje projektnog prijedloga. Prijavitelj mora biti osnovan najmanje mjesec (kalendarski) dana prije predaje projektnog prijedloga.

Prijavitelj mora djelovati u visokotehnološkom sektoru i imati dokazan visokoinovativna projekt koji razvija, a koji još nije spreman za tržište (TRL 5-8), pri čemu se ulaže u predkomercijalni razvoj istog. Prijavitelj treba dokazati i postojanje dostatnih provedbenih kapaciteta – osposobljenog tima.

Prihvatljive aktivnosti:

Prihvatljive su aktivnosti namijenjene razvoju inovacija koje trebaju rezultirati lansiranjem na tržište proizvoda koji su novost na tržištu. Projekti koji nemaju za cilj lansiranje gotovog proizvoda/usluga na tržište nisu prihvatljivi. Inovativni proizvodi mogu biti materijalni i nematerijalni (uklj. usluge).

Projektom će se financirati sljedeće prihvatljive aktivnosti:

Intenzitet i visina potpore:

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva je 141.700.000,00 kuna bespovratnih sredstava, iznos potpore iznosi od 200.000 – 1.000.000 kn, uz intenzitet potpore do 85%.

Ostalo: