CENTAR MIR: „Ravnopravni u zajednici- razvoj izvaninstitucijskih usluga za osobe s invaliditetom na području Splitsko- dalmatinske županije“

O projektu

Nositelj projekta: Centar Mir

Trajanje projekta: od 27.04.2021 do 27.04.2024. godine

Ukupna vrijednost projekta: 11.153.470,92 kn

Kratki opis projekta:

Projektom Centar Mir unapređuje uvjete za pružanje izvaninstitucijskh socijalnih usluga:

– organizirano stanovanje uz podršku

– usluga dnevnog boravka

– usluga pomoći u kući

– usluge psihosocijalne podrške i rane intervencije.

Projektne aktivnosti i očekivani rezultati:

Ciljne skupine projekta su odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i djeca s teškoćama u razvoju, odnosno korisnici usluge stanovanja uz podršku te usluga psihosocijalne podrške i rane intervencije. Projektom će se unaprijediti pružanje četiri socijalnih usluga Centra. Usluga organiziranog stanovanja proširit će se kroz najam stana u Kaštel Novom, na lokaciji Rudine, površine 72,70 četvornih metara na prvom katu, koji se sastoji od ulaznog prostora, dnevnog boravka, kuhinje, WC-a, degažmana, tri spavaće sobe, kupaonice, lođe i spremišta u podrumu. Najmom stana osigurat će se izvaninstitucijski smještaj za 5 korisnika. Stan će se opremiti namještajem koji trenutno nedostaje. Ukupno će za 3 spavaće sobe biti nabavljeno 5 kreveta, 5 noćnih ormarića i 3 ormara za odjeću.

Usluga dnevnog boravka za odrasle osobe i djecu s teškoćama u razvoju proširit će se opremanjem prostora za boravak novom opremom i namještajem (ormari, dvosjed, trosjed, dječji stolovi i stolice). Za pružanje podrške korisnicima boravka bit će zaposleno novo osoblje :

-medicinska sestra

-njegovatelj

-radni terapeut

-rehabilitator

-edukacijski rehabilitator

Za kvalitetniju uslugu bit će nabavljeno prilagođeno vozilo s ugrađenom rampom za prijevoz do 8 osoba, a koristit će se za potrebe prijevoza u okviru projektnih aktivnosti, ali i nakon završetka projekta.

Nove aktivnosti prevencije institucionalizacije će se realizirati razvojem mobilnog tima za usluge psihosocijalne podrške i rane intervencije u obitelji korisnika tj. kroz zapošljavanje novog osoblja:

-psihologa

-logopeda

-socijalnog radnika

-radnog terapeuta

-fizioterapeuta

-edukacijskog rehabilitatora.

Konačno, pružanje usluge pomoć u kući unaprijedit će se kroz opremanje nove funkcionalne kuhinje za pripremu toplih obroka, nabavu dostavnog vozila, te zapošljavanje vozača/dostavljača i gerontodomaćice koji će pružati podršku korisnicima te usluge. Stručno osoblje Centra ojačat će svoje kapacitete kroz sudjelovanje na specijaliziranim edukacijama u svrhu unapređenja kompetencija za provedbu procesa deinstitucionalizacije i pružanja izvaninstitucijskih usluga. Održavanjem dva okrugla stola i završne konferencije podići će se svijest šire javnosti o važnosti procesa deinstitucionalizacije.