Činimo više, dišimo zajedno

O projektu

Nositelj projekta: Udruga Plava krila

Trajanje projekta: 2. prosinca 2021. godine do 2. lipnja 2023. godine

Ukupna vrijednost projekta: 434.188,85 HRK

Projekt “Činimo više – dišimo zajedno” smjera jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva na lokalnoj razini, aktivnostima usmjerenim na izobrazbu predstavnika/ca udruga kao preduvjet održivosti i pružanju usluga krajnjim korisnicima/ama. Tako je edukacija o financijskom upravljanju u udrugama usmjerena na razvijanje znanja i vještina u procesu poslovanja udruga, a isti cilj imaju i edukacije o virtualnom poslovanju. Provedba ovih edukacija ujedno je ulaganje u ljudske i financijske kapacitete lokalnih organizacija, a čiji rezulat je snažnija i održiva lokalna udruga. Osim toga, projekt je usmjeren i jačanju krajnjih korisnika/ca ovog projekta, a to su osobe s čijim se različitim oblicima teškoća udruge uključene u provedbu ovog projekta bave. Osim što će ljudski i financijski dostatno kapacitirane lokalne udruge biti sposobne pružiti korisnicima/ama kvalitetnu uslugu i provoditi ostale aktivnosti u cilju zaštite i promicanja ljudskih prava, organizacija lokalne inicijative socijalnog uključivanja u okviru ovog projekta ima za cilj izravno doprinijeti umrežavanju udruga kao i uključivanju osoba s teškoćama u aktivnosti rekreacije i sporta.

Jednodnevni događaj pod nazivom “Jednakost u slobodno vrijeme!” ima karakter socijalnog uključivanja osoba s poteškoćama u društvenu aktivnost u svrhu doprinosa poboljšanju psihofizičkog stanja, posebice u razdoblju krize. Naime, kriza koja je započela prije gotovo 12 mjeseci snažno je pogodila ne samo mogućnost provedbi aktivnosti i pružanja usluga udruga već i krajnje korisnike/ce njihovih usluga, a riječ je o, i inače, ugroženim društvenim skupinama. Tako su osobe sa zdravstvenim teškoćama, osobe u sustavu institucionalne skrbi i općenito – osobe s bilo kakvim mentalnim i/ili fizičkim poteškoćama dodatno društveno paralizirane u uvjetima tzv. “koronakrize” i njoj pratećeg “lockdowna”. Svima je, u ovakvom, izvanrednom stanju, od iznimnog značaja nošenje s emocionalnim i psihološkim posljedicama ove krize, te samoizolacijom koja potiče osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti. Ipak, za navedene je marginalizirane društvene skupine takav značaj još i veći. Pozitivan utjecaj na psihofizičko zdravlje osoba s teškoćama koji ima ovakvo sportsko događanje, ujedno pridonosi zaštiti i promicanju prava osoba s teškoćama u doba korone kada su prava osoba s bilo kojim oblikom invaliditeta značajno ugrožena.

Ciljevi projekta su:

Jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva u kojoj će najmanje 3 organizacije sudjelovati u aktivnostima izgradnje kapaciteta relevantnih za svoje područje rada
Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i provedba savjetovanja udruga kao poslodavaca u kriznim situacijama
Projekt “Činimo više – dišimo zajedno” usmjeren je na jačanje organizacija civilnog društva na lokalnoj razini, kao i na doprinos kvalitetii življenja osoba s teškoćama. Projekt će provoditi Udruga Plava krila kao nositelj projekta, te Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar i Sportska udruga Argo kao projektni partneri. Projekt traje 18 mjeseci te će se provoditi na području Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.